Se schimbă banii: dacă ai economii în euro, trebuie să știi asta. Vestea proastă pleacă din Olanda

de: Alexandru Puiu
21 09. 2021

Ai crede că tranziția la moneda europeană este cea mai bună soluție pe care o poate lua o țară. Euro nu pare să se schimbe niciodată și este cât se poate de stabil. În practică, însă, realitatea este un pic mai complicată, mai ales în ceea ce privește bancnotele aflate în circulație.

Autoritățile din Olanda, în frunte cu ministrul de Finanțe, au făcut front comun cu mai multe țări importante din blocul european pentru interzicerea bancnotei de 500 de euro, dar și pentru a preveni orice plată cu numerar care depășește 5000 de euro. Scopul este unul cât se poate de clar și vizează prevenirea spălării banilor și a altor activități infracționale. Dacă această măsură va trece de Parlamentul European, se va aplica în întregul bloc comunitar, inclusiv în România.

Bancnotele de 500 de euro, interzise

Wopke Hoekstra este ministrul olandez de Finanțe. Din această poziție, le-a atras atenția parlamentarilor din Olanda că a câștigat deja sprijinul Belgiei, Franței, Italiei și Spaniei pentru inițiativa sa. În condiții ideale, Hoekstra speră că țările vor stabili plafoane chiar mai mici decât atât pentru plățile cu numerar.

Dacă va obține acordul Parlamentului, ministrul Finanțelor din Olanda vrea să stabilească un prag de 3000 de euro peste care să nu se mai poată face plăți cu numerar în această țară. Proiectul face parte din planul național prezentat în 2019 pentru combaterea spălării banilor.

Ca un argument suplimentar, ministrul a atras atenția că sunt șanse foarte mici ca măsura să-i afecteze în vreun fel pe olandezi, deoarece oamenii din această țară fac rareori plăți de peste 1000 de euro.

Ca referință, după o decizie a BCE, s-a întrerupt de mult timp emiterea de noi bancnote de 500 de euro. Cu toate acestea, la momentul de față, mai sunt în circulație aproximativ 400 de milioane de bancnote, echivalentul, în mod previzibil, a 200 de miliarde de euro.